Actualitate

O nenorocire și mai mare. Nu ajung dozele de vaccin pentru imunizare

Suntem în faza a doua de vaccinare, dar nu ajung dozele de vaccin pentru imunizare. Anunțul a fost făcut de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Cea mai neagră veste pentru români. Nu ajung dozele de vaccin pentru imunizare.

O nenorocire și mai mare. Nu ajung dozele de vaccin pentru imunizare

Chiar dacă mult așteptatul vaccin a fost adus și în România, ne confruntăm cu o altă problemă. Nu ajung dozele pentru vaccinare. Pericolul cel mai mare este ca virusul să facă noi mutații înainte ca imunizarea în masă să aibă loc. Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu spune că situația e gravă și sunt puține șanse ca România să aibă la final de septembrie 10,4 milioane de persoane vaccinate. „E o cursă contra cronometru pentru că pericolul este ca alte tulpini să se dezvolte, într-adevăr”, a declarat ministrul la B1.tv.

Advertisment

Nu există vaccin pentru întreaga populație

Totodată, ministrul a tras un semnal de alarmă, afirmând că în acest moment nu există destul vaccin pentru a fi imunizată întreaga populație. „Vorbim despre un număr limitat de vaccinuri pe care le avem disponibile, de doze de vaccin pe care le avem disponibile, deci în sine evident că există un plafon. (…) Informația este publică de multă vreme, și anume că de la Pfizer primim o cantitate limitată de doze de vaccin din păcate.

Advertisment

Este valabil pentru orice țară din lume. Nu avem destul de vaccin cât să vaccinăm întreaga populație în momentul acesta”, a menționat ministrul Sănătății. Când se va rezolva situația, nimeni nu știe, dar Vlad Voiculescu crede că e posibil ca lucrurile să se schimbe abia peste câteva luni.  „Va fi nevoie de câteva luni. Aceasta este estimarea mea, ca producția de vaccinuri și cantitatea distribuită în România să fie cea de care avem nevoie. Dar sunt multe necunoscute”, a mai spus demnitarul.

Este o cursă contra cronometru

Ce riscă cel mai mult românii? Ca virusul să facă tot mai multe mutații și astfel lucrurile să se schimbe în rău de la o zi la alta. “ (…) Există două companii, două vaccinuri care au fost aprobate. De la a doua sursă deja primim vaccinuri. Am primit 14.000 și vom primi câteva zeci de mii în perioada imediat următoare, în următoarele săptămâni.

A treia sursă potențială, și anume vaccinul de la AstraZeneca, ar putea să vină în cantități mult mai mari. Și ar putea să vină deja din martie, dar nu știm. Sunt încă necunoscute. Contează când vor primi aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului. Mai sunt cel puțin alte două produse pentru care Comisia Europeană are deja contractat vaccinul. Deci și România are acces la acele produse, dacă vor fi aprobate. Dacă mă întrebați pe mine, sunt moderat optimist că în următoarea lună, lună și jumătate vom vedea deja cantități mai mari. Atât de la companiile care deja trimit vaccinuri în toată Europa, cât și de la alte companii”, a menționat ministrul Sănătății.

 

Advertisment
Advertisment