Actualitate

Ce prevede noua ordonanță militară

Astăzi, Ministrul Afacerilor Interne a susținut o declarație de presă în cadrul căreia a anunțat noile măsuri adoptate.

Advertisment
Advertisement

Odată cu apariția virusului, pe data de 16 martie a fost decretată starea de urgență. Aceasta a fost prelungită până pe 16 mai din cauza situației care s-a agravat destul de mult în România. Președintele a declarat că de la jumătatea lunii mai restricțiile vor fi relaxate, iar oamenii vor avea o libertate mai mare de deplasare.

Vela a prezentat o nouă ordonanță militară

Marcel Vela și-a început declarația prin a spune că în curând țara se va apropia de normalitate. S-a ținut cont de ceea ce neliniștește cetățenii, primul scop al autorităților fiind întărirea protecției împotriva virusului. Astfel, după numeroase discuții s-a ajuns la mai multe concluzii privind noua ordonanță militară.

Advertisment

Așadar, programul în care persoanele peste 65 de ani pot ieși s-a prelungit. În acest caz, ele pot circula în următoarele intervale orare: dimineața de la ora 07:00 până la 11:00 și seara de la 19:00 până la 22:00. Motivele pentru care se pot deplasa în acest interval vor fi fie pentru cumpărături, fie pentru puțină activitate fizică.

Advertisment

O altă decizie este legată de prelungirea perioadei de suspendare a zborurilor

Zborurile către Spania anulate până pe 28 aprilie vor fi suspendate cu încă 14 zile. Spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran vor fi anulate până pe 14 mai inclusiv.

Ministrul Marcel Vela a anunțat că oamenii încă vor fi nevoiți să prezinte declarațiile pe propria răspundere. Astfel, verificarea motivelor deplasării se va face pe baza dispozițiilor Ordonanței Militare 3 și a prevederilor celei actuale. Noile măsuri vor fi puse în aplicare imediat de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

Când a fost întrebat care va fi situația după 15 mai, acesta a răspuns că totul se va întâmpla gradual. De asemenea, a evidențiat că este nevoie ca cetățenii să dea dovadă în continuare de responsabilitate, implicare și solidaritate. Ministrul a spus că este conștient că se apropie 1 mai, dar oamenii ar trebui să își analizeze prioritățile.

Advertisment
Advertisment