Actualitate

Militarii din Iordania pun în aplicare restricțiile impuse

Armata trebuie să respecte măsurile de combatere a coronavirusului. Angajații sunt trimiși acasă iar cine nu respectă regulile ajunge la închisoare.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

În Iordania armata a blocat deja intrarea și ieșirea din capitala Amman. Toți cei 10 milioane de cetățeni trebuie să respecte restricțiile dure de circulație. Se fac eforturi susținute pentru a stopa riscul de răspândire a coronavirusului.

Măsurile de prevenire trebuie respectate cu maximă rigurozitate

Există anumite puncte de control la intrările în capitală iar militarii sunt peste tot. Amman este un oraș unde trăiesc 3 milioane de locuitori. La ora actuală sunt permise în capitată doar vehiculelor care transportă mărfuri de maximă necesitate. Pot intra în oraș numai persoanele autorizate din alte provincii.

Advertisment

De asemenea, generalul de brigadă Mukhles Al Mufleh susține că aceste măsuri au rolul de a evita extinderea pandemiei de coronavirus. Nu a intrat încă în vigoare interdicția de circulație pe teritoriul țării însă se face apel la toți cetățenii să rămână la domiciliu și să iasă cât mai puțin din casă.

Advertisment

Nerespectarea dispozițiilor duce la închisoare

Imediat după ce armata a început să iasă pe străzile capitalei, regele Abdullah a invocat o nouă lege. Conform acesteia se pare că prim ministrul Omaz Razzaz are o mare putere de decizie.

Aceasta este o dispoziție legală la care se recurge doar în caz de război și calamități. Doar premierul este în măsură să ia decizii în aceste situații, decizii care în mod normal s-ar împotrivi drepturilor politice și civile. Restricția de circulație este un exemplu concludent.

Iordania a decis închiderea frontierele maritime și terestre cu Siria, Irak, Egipt și Israel. Toate cursele aeriene au fost suspendate că măsură de protecție. Nici o persoană venită din aceste zone nu mai intra în țară. Din țară au posibilitatea să iasă doar aeronavele de transport, cu livrarea de mărfuri.

Cele mai multe spații comerciale s-au închis de ieri după ce a fost dat ordinul de la Guvernului. Doar magazinele alimentare și farmaciile, mai funcționează. În rest totul este închis. Magazinele care nu s-au supus regulilor impuse de autorități au fost sigilate de poliție.

S-au închis școlile, nu mai funcționează transportul public iar rugăciunile în moschee au fost interzise. Aproape toată lumea stă izolată în casă. Angajații de la privat și de la stat sunt trimiși acasă, pentru că toate locurile de muncă s-au închis.

Banca Centrală a Iordaniei a adus lichidități în valoare de 700.000.000 de dolari, ajutând astfel economia. S-au redus semnificativ dobânzile și s-a amânat achitarea creditelor.

Advertisment
Advertisment