Actualitate

Klaus Iohannis a prelungit starea de urgență

Președintele României a anunțat marți prelungirea stării de urgență cu 30 de zile. Decretul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Klaus Iohannis a anunțat emiterea decretului de prelungire a stării de urgență cu 30 de zile. În pofida măsurilor impuse în întreaga lume, pandemia de coronavirus nu da semne de încetinire la nivel global. Chiar din contra, bilanțul crește zilnic, anunță președintele.

Președintele Romaniei, mesaj ferm pentru români

Iohannis spune că ne confruntăm cu o epidemie extrem de greu de controlat. Acesta adaugă că fără măsurile impuse, numărul cazurilor de infectare ar fi fost imposibil de gestionat de sistemul medical.

Advertisment

Președintele României anunță că o relaxare a regulilor ar conduce la creșterea uriașă a numărului de infectare cu coronavirus, la aglomerarea spitalelor și la o presiune uriașă asupra sistemului medical din țară. El adaugă că politicienii care cer această relaxare o fac cu inconștiență.

Advertisment

Iohannis a îndemnat românii să stea acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Toate sacrificiile făcute până acum ar fi astfel în van. În contextul în care nu se poate permite un pas înapoi în această lupta, Președintele României spune că se impune prelungirea stării de urgență și menținerea măsurilor adoptate.

Totodată, vor avea loc noi reglementări menite să permită autorităților să intervină decisiv pentru gestionarea situației de criză. El adaugă că școlile vor fi în continuare închise și se suspendă toate activitățile didactice care nu se pot desfășura fără prezență fizică în instituții.

Noi măsuri pe durata stării de urgență

Pot fi plafonate prețurile medicamentelor, ale aparatelor medicale, ale alimentelor strict necesare și ale serviciilor de utilitate publică. O altă măsură se referă la neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu a celor ce dețin funcții de conducere în unități sanitare.

Aceștia ar putea, pe durata stării de urgență, să fie chiar demiși. Acest lucru e valabil și pentru conducerea direcțiilor de sănătate publică, a caselor de asigurări de sănătate, a serviciilor de asistență și protecție socială.

Termenele de preaviz în cazul demisiei anumitor categorii de persoane se suspendă pe întreaga stare de urgență. Măsură e valabilă pentru personalul din unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-sanitară și din instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.

Totodată, este interzisă suspendarea activității din centrele rezidențiale de îngrijire a persoanelor în vârstă, a copiilor și adulților, cu sau fără dizabilități și a altor categorii vulnerabile. Aceste persoane pot fi totuși transferate la domiciliul reprezentaților legali ai beneficiarilor acestor servicii.

În sectorul de justiție, procesele vor continua doar dacă reprezintă urgențe deosebite. În ceea ce privește transporturile, Guvernul va stabili condițiile specifice de asigurare a serviciilor.

Advertisment
Advertisment