Actualitate

Informații importante despre ce avem voie să facem de Paște

DSU a venit cu un ghid util pentru Sărbătorile Pascale. Acesta e menit să răspundă cetățenilor la cele mai importante întrebări.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Din cauza pandemiei de coronavirus, lumea o obligată sa își petreacă Sărbătorile Pascale într-un mod inedit. Țările ortodoxe au recurs la măsuri drastice pentru perioada Paștelui. În România au existat confuzii, însă Guvernul a ajuns la anumite concluzii.

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că slujbele religioase nu pot fi ascultate din autovehicul, în fața bisericii. Totodată, vizitarea părinților este permisă, doar cu scopul de a le oferi alimente pentru masa de Paște, însă în anumite condiții.

Advertisment

Ascultarea slujbei din stradă sau din mașină, în fața bisericii, nu e permisă

Ascultarea slujbei nu reprezintă un motiv întemeiat pentru părăsirea domiciliului, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență. Totodată, adunarea în stradă a mai multor persoane crește riscul infectării și reprezintă o încălcare a măsurilor prevăzute în Ordonanțele Militare nr 2 și 4.

Advertisment

Pâinea Binecuvântată și Sfânta Lumina nu pot fi luate de la biserică de către credincioși. Ele vor fi distribuite de către personalul clerical și voluntari, la domiciliile cetățenilor. Sfintele Paști vor fi distribuite vineri și sâmbătă, iar Sfânta Lumina sâmbătă, după ora 20:00. De asemenea, nu este permis mersul la cimitir în această perioada.

Slujbele din Săptămâna Mare și de Sfintele Paști vor avea loc doar în prezența slujitorilor bisericești. Credincioșilor le este interzisă participarea, aceștia le pot urmări doar la televizor și pe internet.

Vizitarea părinților sau a prietenilor pentru a lua împreună masa de Paște nu e permisă

O altă explicație se referă la cumpărarea carnei de miel. Este permisă ieșirea în acest scop, având la îndemână actul de identitate și declarația pe propria răspundere. În aceleași condiții, persoana care vinde carnea de miel poate veni să o aducă acasă la client.

Copiii pot fi scoși afară la plimbare, dar nu în grupuri mai mari de 3 persoane. Este interzisă deplasarea în parcuri sau locuri de joacă, unde sunt riscuri mai ridicate de infectare cu coronavirus.

Organizarea petrecerilor în familie, în propria curte, în noaptea de Înviere sau în duminică Paștelui este permisă. Trebuie respectate totuși prevederile legale referitoare la păstrare orelor de odihnă și la perturbarea liniștii publice.

Advertisment
Advertisment