Actualitate

Falimentul amenință mii de restaurante din România

Menținerea restricțiilor impuse de starea de alertă afectează grav afacerile deținătorilor de restaurante

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Falimentul amenință mii de restaurante din România. Menținerea restricțiilor impuse de starea de alertă afectează grav afacerile deținătorilor de restaurante

Starea de alertă închide munca de viață a antreprenorilor

           Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) Daniel Mischie a declarat, potrivit știrileprotv.ro că menținerea actualelor restricții privind restaurantele va afecta iremediabil acest sector: „Odată cu finaliziarea crizei sanitare, considerăm că mai bine de 25% dintre operatorii din aceste restaurante, adică mai bine 10.000 de restaurante, nu se vor mai putea redeschide sau nu mai pot fi redeschise de către proprietarii acestora”.

Advertisment

Conform datelor statistice oficiale din anul 2018, în România funcționează, înregistrate oficial circa 40.000 de unități de servire a mesei. 2.500 unități reprezintă restaurantele aflate în destinații clasice, prioritare (munte și mare), urmate de destinațiile secundare ca importanță.  În mall-uri și hypermarket-uri, există 300 de fast food-uri și 300 de restaurante.

Advertisment

Stațiunile balneoclimaterice amenințate direct de închiderea restaurantelor

O problemă majoră o reprezintă stațiunile balneoclimaterice, care vara supraviețuiesc prin biletele achitate de pensionari (jumătate din bani sunt achitați direct, cealaltă jumătate fiind reținută de Casele Județene de Pensii din pensiile acestora, în urma repartizării biletelor în funcție de punctajul obținut). Restaurantele sunt cu circuit închis, depind practic de banii de la pensionari, iar dacă acestea sunt închise, pesnionarii veniți la tratament care aveau mâncarea inclusă în preț nu mai au unde mânca, iar prețurile la unitățile unde se poate mânca sunt foarte mari și inaccesibile. Așadar, criza provocată de noul coronavirus va introduce în faliment, pe lângă restaurante și stațiunile balneoclimaterice.

Previziunea Președintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc tinde să se adeverească

Mohammad Murad, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc declara cu mai bine de o lună în urmă: ” În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment

Până în prezent, autoritățile nu dau semne că ar dori să pună capăt restricțiilor, apărând declarații care estimează că sporirea numărului de cazuri ar putea duce la reinstituirea stării de urgență în august 2020.

Advertisment
Advertisment