Actualitate

Efectul dozei 2 Pfizer, adevarul a iesit la iveala

Advertisment
Advertisement

Ca și în cazul oricărei vaccinări, există potențiale de reacții adverse după ce vi se administrează vaccinul. Vestea bună este că  vaccinurile împotriva COVID-19 au efecte secundare similare, care sunt de obicei ușoare și nu durează mult – aproximativ una până la trei zile.

Cele mai frecvente efecte secundare includ un braț dureros, oboseală (senzație de oboseală), dureri de cap, dureri și febră. Efectele secundare severe sunt foarte rare și pot fi tratate.

Advertisment

Voi experimenta efecte secundare?

Este greu de prezis. Efectele secundare sunt mai frecvente și pot fi mai pronunțate după a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19 (Comirnaty®) sau vaccin Moderna COVID-19.

Advertisment

Ce înseamnă efectele secundare?

Dacă aveți reacții adverse, acestea sunt un semn bun – indică faptul că vaccinul funcționează prin declanșarea sistemului imunitar.

Când te vaccinezi, sistemul tău imunitar recunoaște ceva ca fiind străin. Sistemul imunitar lansează automat un atac la scară mică împotriva acestuia. Acest proces învață celulele tale imune să recunoască și să răspundă la un „invadator”. De aceea s-ar putea să aveți unele efecte secundare. Gândiți-vă la asta astfel: răspunsul organismului la vaccin este ca o misiune de antrenament pentru lupta adevărată.

Odată ce ești complet vaccinat, dacă ai fi infectat cu virusul care cauzează COVID-19, sistemul tău imunitar ar fi gata să lanseze un atac și mai mare și mai puternic pentru a te proteja.

Dacă nu aveți reacții adverse, asta nu înseamnă că vaccinul nu a funcționat. În studiile clinice cu vaccinuri, mai mult de jumătate dintre oameni nu au experimentat niciun efect secundar, dar știm totuși că vaccinul a fost eficient la acești oameni.

Pot trata efectele secundare?

Dacă aveți durere sau disconfort după vaccinare, discutați cu medicul dumneavoastră despre luarea unui medicament fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen (Advil) sau acetaminofen (Tylenol).

Pentru a reduce durerea și disconfortul de pe braț:

 • Aplicați o cârpă curată, rece și umedă peste zonă.
 • Folosește-ți sau exersează-ți brațul.

În cele mai multe cazuri, disconfortul cauzat de febră sau durere este normal. Contactați medicul sau furnizorul de servicii medicale:

 • Dacă roșeața sau sensibilitatea la locul în care ați primit vaccinul crește după 24 de ore.
 • Dacă efectele secundare vă îngrijorează sau nu par să dispară după câteva zile.

Pot face ceva din timp pentru a reduce orice efecte secundare ale vaccinului?

Ar trebui să așteptați până după vaccinare pentru a vedea cum vă simțiți. Dacă aveți reacții adverse, este în regulă să luați un medicament fără prescripție medicală (cum ar fi Advil sau Tylenol) pentru a scădea febra, pentru a reduce frisoanele sau pentru a calma durerile de cap sau durerile de corp. Este important să nu luați aceste medicamente înainte de a vă face vaccin, deoarece există preocupări teoretice că unele medicamente pentru ameliorarea durerii pot interfera cu răspunsul imun la vaccin. De asemenea, nu este clar dacă luarea medicamentelor înainte de timp funcționează efectiv pentru a reduce simptomele post-vaccin.

Există posibile efecte secundare severe despre care ar trebui să știu?

Au apărut și au fost investigate câteva cazuri extrem de rare de efecte secundare severe, dar oamenii de știință au ajuns la concluzia că riscul de a se îmbolnăvi grav de COVID-19 este mult mai mare decât riscul acestor efecte secundare. Iată o dovadă a acestui control atent și continuu:

 • La mijlocul lunii iulie 2021, CDC a spus că aproximativ 100 din 13 milioane de americani care au primit vaccinarea J&J au dezvoltat sindromul Guillain-Barré. Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imunitar al corpului atacă celulele nervoase.
 • La sfârșitul lunii iunie 2021, CDC a raportat că peste 1.200 de americani au suferit o inflamație a inimii, potențial legată de vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna. Problemele cardiace au fost foarte rare – în general, pentru fiecare milion de doze de vaccin administrate, au existat 12,6 cazuri de inflamație a inimii. 
 • Până la sfârșitul lunii noiembrie 2021, CDC și FDA au identificat 54 de persoane care au fost diagnosticate cu o tulburare de coagulare a sângelui numită sindrom de trombocitopenie (TTS) după ce au primit vaccinul J & J (dintre 16,4 milioane de doze). Pe 16 decembrie,  CDC a recomandat  americanilor să primească fie vaccinul Pfizer-BioNTech, fie vaccinul Moderna, decât vaccinul J & J. 

Ce se întâmplă dacă simt umflare sau sensibilitate departe de locul unde mi s-a injectat?

Unii pacienți care primesc vaccinuri Pfizer-BioNTech sau Moderna pot prezenta o umflare sau sensibilitate în ganglionii limfatici. De asemenea, este posibil ca această umflare să apară la testele imagistice și să poată fi confundată cu progresia anumitor tipuri de cancer – în primul rând de sân, cap și gât, melanom și limfom.

Acest efect secundar al vaccinului este mai frecvent după a doua doză, apare de obicei în două până la patru zile de la vaccinare și poate dura în medie 10 zile.

La testele imagistice, mărirea ganglionilor limfatici poate fi detectată pentru o perioadă mai lungă. Din aceste motive, vă recomandăm:

 • Dacă dezvoltați acest simptom după ce v-ați vaccinat, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. De cele mai multe ori, ei vă vor recomanda să așteptați cel puțin patru săptămâni înainte de a face alte analize, pentru a da timp ca umflarea să dispară.
 • Ar trebui să vă programați vaccinarea împotriva COVID-19 după orice imagistică de rutină. Dacă ați făcut deja vaccinul, atunci vă recomandăm să așteptați șase săptămâni pentru orice analiză de rutină a sânilor, inclusiv mamografie și RMN mamar.
 • Dacă ai avut cancer, ar trebui să ceri ca vaccinul tău COVID-19 să fie administrat pe partea opusă a diagnosticului de cancer, dacă este posibil.
 • Dacă aveți vreun disconfort din cauza umflăturii, puteți folosi o compresă caldă. Se pot lua acetaminofen sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a ușura disconfortul.

Este important să știți că toate tipurile de vaccinuri pot provoca umflarea temporară a ganglionilor limfatici, ceea ce poate fi un semn că organismul produce anticorpi ca răspuns conform intenției.

Ar trebui să fac un test de anticorpi după vaccin pentru a mă asigura că funcționează?

În prezent, testarea anticorpilor nu este recomandată pentru a verifica imunitatea cuiva la COVID-19, fie în urma vaccinurilor Pfizer-BioNTech, fie a celor Moderna. Testul de anticorpi COVID-19 utilizat la MSK detectează răspunsul imun după ce a fost infectat cu COVID-19. Nu măsoară imunitatea care rezultă din vaccin. De aceea, nu ar trebui ordonat în mod obișnuit pentru a evalua răspunsul la vaccin.

Mai este posibil să faceți COVID-19, chiar și după vaccinare? Cum se compară eficiența cu vaccinurile pentru alte boli?

Vaccinurile COVID-19 sunt printre cele mai eficiente vaccinuri din istorie. Sunt la fel de eficiente – dacă nu mai mult – decât vaccinurile împotriva poliomielitei, varicelei, rujeolei și gripei.

Șansele de a se îmbolnăvi după vaccinare sunt minime. Studiile arată că, chiar dacă dezvoltați COVID-19 după ce ați fost vaccinat, este puțin probabil să vă îmbolnăviți grav. Vaccinurile antigripal sunt mai puțin eficiente decât vaccinurile COVID, dar vă pot proteja de bolile gripale mai severe și de spitalizare. Vaccinurile COVID-19 sunt și mai puternice.

Advertisment
Advertisment