Actualitate

După închiderea granițelor Ungariei, efectele nu întârzie să apară

Numărul de români blocați la granița dintre Austria și Ungaria, și în Slovacia depășește 3.500. S-au aglomerat frontierele mai mult că niciodată.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

De îndată ce s-a luat decizia de a închide granițele Ungariei, mii de români rămân blocați la graniță. Azi noapte a a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar, conform căreia se împiedică tranzitarea teritoriului țării, din cauza epidemiei de coronavirus.

Peste 3.500 de români stau blocați în mașini la granița dintre Austria şi Ungaria

Budapesta permite trecerea camioanelor de marfă, însă nu mai lasă oamenii să treacă pe acolo. Drept urmare se formează cozi imense de mașini, pentru că tot mai mulți români vor să vină în țară. Din nefericire, și alți cetățeni din alte țări care vor să tranziteze această zona se află în aceeași situație delicată.

Advertisment

Scenă se repetă și în Slovacia, în zona de intrare în Ungaria. La granița cu Slovacia s-au format cozi foarte mari iar din cauza aglomerației și neatenție au apărut și accidente.

Advertisment

Întreaga zona este supravegheată de polițiști, mașinile nu se mișcă și nimeni nu poate intra în Ungaria. Nu se știe până când, însă deocamdată nu se face nici o mișcare.

Este interzis traficul de persoane, începând cu dată de 17 martie. Trecerea este posibilă doar dacă există o notificare prealabilă oficială.

În urmă acestei decizii s-au creat blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria

Soluții de deblocare a tranzitului de la granița dintre Austria și Ungaria. Șeful MAE, Bogdan Aurescu, a discutat cu autoritățile Ungariei pentru a găsi de comun acord o soluție ce duce la deblocarea tranzitului cetățenilor români din această zonă.

Tot mai mulți români aflați la punctul de frontieră trag semnale de alarmă. Aceștia doresc să revină în țară și sunt pur și simplu blocați. Situația creată, nu este deloc plăcută. Numeroase familii cu copii și persoane în vârstă cer adoptarea de urgență. Aceștia solicită să se ia măsuri imediate care să permită reluarea tranzitului pe teritoriul Ungariei, pentru a detensiona această situație.

Ministrul Bogdan Aurescu susține că s-a ajuns aici din cauza că informațiile nu au fost disponibile decât în ultimul moment, fiind vorba despre o situație de urgență. Oamenii au plecat la drum fără să știe că vor întâmpina aceste probleme.

Se discută despre formarea unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu, fără oprire, prin Ungaria spre România a românilor care așteaptă la granița dintre Austria și Ungaria. Ora de plecare spre România va fi undeva în jur de 20-21, când se va veni, sub escortă, pe un culoar anume stabilit, fără să se facă nici un fel de opriri. Odată ajunși în țară, aceștia vor fi preluați de către autoritățile române.

Advertisment
Advertisment