Actualitateinfo

Doliu uriaș în România. A murit Ion Pacepa, cel mai mare spion al țării

Fostul general de securitate, Ion Pacepa, considerat cel mai mare spion al României și totodată cel mai influent om al secolului al XX-la, a murit.

Unul dintre cei mai importanți oameni ai lumii, generalul Ion Pacepa, a murit. Acesta s-a stins la 92 de ani, după ce a fost învins de coronavirus.

Doliu uriaș în România. A murit Ion Pacepa, cel mai mare spion al țării

Vestea a fost dată de prietenul bun al acestuia, Ronald Rychlak, profesor la Universitatea din Mississippi. Cei doi sunt cunoscuți întregii lumii după ce au scris împreună cartea „Dezinformarea”. Potrivit profesorului, cu două zile în urmă a fost sunat de soția lui Pacepa. Aceasta a confirmat că fostul general a murit la 92 de ani. Generalul a fost infectat cu noul coronavirus. “În primele ore ale dimineții de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce nu au putut să facă o recompensă de două milioane de dolari. Dar și două echipe de asasini plătite de Romania. Ion Mihai Pacepa sau Mike pentru cunoscuți, a murit”, a declarat Ronald J. Rychlak în theepochtimes.com.

În 1978 a fugit în SUA, fiind ajutat de CIA

Generalul a fost șeful adjunct al Departamentului de Informații Externe a României dar și consilierul personal pe probleme de securitate al lui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978 a cerut azil politic în SUA și a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA împotriva fostului bloc sovietic. De altfel, guvernul american a spus că activitatea acestuiaa fost “o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”.

Despre acesta se știe că a fost absolvent al Facultății de Chimie Industrială din București. A fost preluat de Securitate înainte de absolvire. Într anii 1956-1960 a fost șef adjunct al Misiunii Române în RFG și șef al rezidenței de spionaj a României din acea tara. Ulterior, în 1966, colonelul Pacepa a fost numit adjunct al sefului Direcției de Informații Externe (DIE), și a stat în aceasstă funcție până în 1972.

Totodată, în 1967 el a fost avandat la gradul de general maior.  În 1978, acesta a primit două condamnări la moarte pentru crimă de înaltă trădare. Pe capul lui a fost pus un premiu de două milioane de dolari. La rândul său, Yasser Arafat si Muamar al-Gaddafi au pus un premiu de un milion de dolari pentru asasinarea generalului în SUA. De-a lungul timpului s-a vorbit de multe ori despre faptul că Pacepa ar fi murit, însă nimeni nu a putut să confirme.

 

Tags