Actualitate

Serviciile secrete verifică ce site-uri accesează românii?! Decizie de ultim moment despre WhatsApp!

Serviciile secrete verifică ce site-uri accesează românii? Senatorii au luat o decizie de ultim moment în legătură cu aplicația WhatsApp.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Există numeroase ipoteze potrivit cărora serviciile secrete verifică ce site-uri accesează românii. În acest sens, oamenii politici au luat o decizie în privința aplicațiilor de mesagerie, precum WhatsApp.

Trei comisii: juridică, pentru comunicații și economică, din Senat, au dat raport favorabil proiectului de lege ce privește comunicațiile electronice. Astfel, au fost eliminate referințele pe baza cărora serviciile secrete puteau citi conversațiile de pe anumite aplicații de mesagerie, cum ar fi WhatsApp, Telegram sau Signal.

Advertisment

În cazul în care legea trece de Senat, care este for ddecizional, serviciile secrete vor putea cere date despre site-urile pe care le accesează românii.

Advertisment

Serviciile secrete verifică ce site-uri accesează românii?! Decizie de ultim moment despre WhatsApp!

„Din păcate, Comisiile Senatului au rezolvat doar jumătate din problema interceptărilor adăugată pe șest și descoperită de noi în Codul Comunicațiilor în decembrie 2021, păstrând toate obligațiile pentru o categorie de furnizori extrem de larg definită (furnizor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP) – fără a oferi vreo justificare logică sau legală”, a explicat Manolea pe site-ul asociației pentru Tehnologie și Internet.

Potrivit Playtech.ro, articolul 10.2 din proiectul de lege a fost modificat, după ce, potrivit senatorului PNL Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, “a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” privind posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

Propunerea Iuliei Scântei, săvârșită săptămâna trecută, în timpul unei şedinţei a Comisiei juridice, a fost însuşită marţi în comisiile reunite de specialitate şi prevede că, la solicitarea organelor autorizate, cu respectarea prevederilor din Codul de procedură penală, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP acordă „conţinutul decriptat al comunicaţiilor tranzitate în reţelele proprii”.

 

Advertisment
Advertisment