Actualitate

De mâine, carantină totală în România

Președintele Klaus Iohannis: Recomandările devin obligații. Măsurile vor intra de mâine, 25 Martie

Advertisment
Advertisement
efume.ro

După ședința în care Klaus Iohannis a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu alți miniștrii din cabine, a declarat că vor fi puse în vigoare noi restricții privind combaterea Covid-19. Așadar, mâine, 25 Martie 2020, românii au restricționată ieșirea din casă, ei pot însă să meargă la serviciu, să poată efectua aprovizionarea cu necesități și nu în ultim rând, pentru urgențe. Bâtrânii de peste 65 de ani nu le mai este permis să iasă din casă.

Armata și ea prezentă

Pentru a sprijinii organele poliției, armata va fi și ea prezentă pentru a menține respectarea noilor prevederi a ordonanței militare care va fi elaborată astăzi, urmând ca mâine să intre în vigoare. Autoritățile vor verifica cu ajutorul dispozitivelor electronice dacă persoanele aflate în carantină sau izolare respectă aceste prevederi, astfel încât ele să poată fi controlate pentru o mai bună gestionare.

Advertisment

MODEL: Declarație pe proprie răspundere și Adeverință angajator.

Conform Ordonanței Militare toate persoanele care vor circula în afara locuinței va trebui să aibă tipărită și completată sau completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pe proprie răspundere. (vezi aici)

Advertisment

În același timp pentru a justifica deplasarea către locul de muncă, angajatorii vor putea elibera această adeverință a angajatorului  (vezi aici), pe care fiecare muncitor o poate prezenta organelor, pentru a justifica deplasarea sa.

Președintele Klaus Iohannis a declarat:

„Tocmai am încheiat o ședință de lucru. Au participat prim ministrul, ministrul de interne, al sănătății și ministrul apărării.

Am evaluat situația care devine din ce în ce mai complexă. Am discutat măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă și pot să vă spun că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea infecții.

Se vor introduce noi restricții în sensul în care ce a fost până acum o recomandare, devine o obligație. Stăm acasă. Oamenii pot să iasă din casă pentru a merge la serviciu sau pentru a face cumpărăturile de pe o zi pe alta. 

Am convenit să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau izolare măsuri de supraveghere electronică, pentru ca aceste măsuri să fie respectate integral.

Am convenit să folosim și armata pentru a gestiona mai bine situațiile din teren. Armata va dispune personal care va suplimenta forțele de poliție.

Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale și de restricții speciale. Pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale. Vor trebui în interesul lor propriu să stea tot timpul acasă. 

Restricțiile vor intra în vigoare începând de mâine” ,a declarat Klaus Iohannis.

Începând cu ora 14:00, Klaus Iohannis va avea o conferință video cu premierul, ministrul de Interne, ministrul Sănătății, Ministrul Apărări Naționale Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor Lucian Bode și managerii de spitale.

Reamintim măsurile de prevenție cu infectare Covid-19:

În aceste momente destul de delicate trebuie să devenim responsabili pentru noi înșine, fiindcă asta va contura efectele benefice pe care noi ne luăm și asupra celor care se află în jurul nostru, a comunității.
Spălarea pe mâini este indicată ori de câte ori intrăm în contact cu suprafețe care au fost în contact direct cu alte persoane. Deci igiena este o măsură importantă! Trebuie să evităm interacțiunea cu persoanele suspecte de infecții respiratorii.

Evitați atingerea ochilor, gurii și a nasului cu mâinile.

Dacă tușim sau strănutăm, este indicat să ne acoperim gura și nasul, de asemenea curățarea suprafețelor este indicată să se facă cu dezinfectant care este bazat pe alcool sau clor. Administrarea medicamentației fără prescripția medicului nu este indicat.

Utilizarea măștii de protecție:

Se va face doar dacă suspectați că suferiți de o infecție respiratorie sau în situația în care sunteți nevoit să acordați asistență persoanelor bolnave. În cazul în care v-ați întors din zonele de carantină din afara teritoriului României de cel puțin 14 zile, dacă aveți simptome asociate febrei sau tusei, sunați la 112. Reamintim că transmiterea de la animalele de companie nu se face, conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătății.

Advertisment
Advertisment