Actualitate

Cum se acordă condițiile medicale în vreme de epidemie

Datorită stării de urgență în care se află România intervin modificări în ceea ce privește modalitatea de acordare a concediilor medicale.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

CNAS vine cu detalii de ultima oră și ia măsurile necesare pentru a veni în sprijinul comunității. Modalitatea în care mai beneficiați de concedii medicale în această perioadă va fi total diferită. Președintele Casei de Sănătate a luat această decizie printr-un proiect de Ordin al ministrului Sănătății.

Cum mai puteți primi concedii medicale începând de astăzi?

România se află într-o situație extrem de delicată din cauza epidemiei de coronavirus. În acest context, sunt anumite măsuri de care trebuie să țină cont  o persoană asigurată se află în carantină. Documentul care stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, se trimite doar prin intermediul mijloacelor electronice.

Advertisment

S-a luat această decizie tocmai pentru a limita contactul cu doctorii și implicit cu alte persoane în cadrul unităților sanitare.

Advertisment

Certificatele de concediu medical acordate persoanelor însărcinate se eliberează și se plătesc fără să mai fie nevoie de avizul medicului de medicina muncii.

În perioada stării de urgență s-a decis că certificatele de concediu medical,  eliberate de un medic din ambulatoriul de specialitate sau din spital, nu mai au nevoie de ștampila medicului de familie. În urma deciziilor luate de reprezentanții CNAS acestea se depun direct la plătitorii de indemnizații de asigurări.

În momentul de față toate certificatele de concediu medical, sunt eliberate în format electronic.

Concediile medicale sunt ușor transmise prin intermediul mijloacelor electronice pentru a ajunge la angajatori sau CAS după caz.

Certificatele de concediu medical, se depun la CAS în termen de 60 de zile calendaristice de la dată eliberării. Acestea se pot acorda și ulterior. Regula principală este că nu trebuie să depășească perioada de 30 de zile calendaristice de la dată încetării stării de urgență.

Aceste măsuri sunt valabile pentru concediile medicale de maternitate, internare în spital, carantină, risc maternal, îngrijirea copilului bolnav și alte situații.

De asemenea măsurile se iau în calcul și pentru asigurații care nu sunt apți de muncă din cauza că suferă de anumite afecțiuni și au urmat un tratament în afara țării.

Condițiile sunt valabile și pentru persoanele care se află în incapacitatea de a se întoarce în câmpul muncii datorită faptului că sunt plecați din țară. Aceștia trebuie să fi părăsit țara în interes de serviciu ori în interes personal. De aceleași măsuri beneficiază și asigurații ce au afecțiuni cardiovasculare, care suferă de SIDA sau tuberculoză.

Advertisment
Advertisment