Actualitate

Cum sa alegi rapelul potrivit pentru tine, între Pfizer și Moderna

Advertisment
Advertisement

Adevărul este că toate cele trei vaccinuri autorizate împotriva COVID-19 fac o treabă bună și puteți decide să vă imunizati cu oricare dintre vaccinuri doriți. Toate trei au fost considerate sigure și eficiente .

Dar există câteva mici diferențe în ceea ce privește vaccinurile care ar putea fi un factor în decizia dvs. – în special pentru adulții în vârstă, care ar putea prefera amplificatorii de ARNm, în special pe cei de la Moderna, pe baza datelor disponibile.

Advertisment

Vaccinul Moderna tinde să provoace o imunitate puțin mai puternică și pare să provoace niveluri de anticorpi puțin mai mari decât celelalte două vaccinuri. Asta nu înseamnă că este un vaccin dramatic mai bun pe termen lung, dar protecția suplimentară pe care o oferă pe termen imediat pare să o depășească, cel puțin, pe cea a Pfizer.

Advertisment

„Ca să fiu sincer, nu sunt sigur că există o mare diferență între cele două”, a spus dr. William Moss, care conduce Centrul internațional de acces la vaccinuri de la Universitatea Johns Hopkins, despre Pfizer și Moderna, adăugând că nu a văzut orice argument puternic pentru a alege un vaccin ARNm în detrimentul celuilalt. „Probabil aș spune, știi, oricare este mai convenabil să obții”.

Majoritatea adulților din SUA s-au păstrat cu marca lor originală – cu excepția utilizatorilor J&J

Toți adulții sunt sfătuiți să facă o injecție de rapel la șase luni după seria lor inițială – cu excepția celor care au primit vaccinul cu o singură injecție Johnson & Johnson. Ei au fost sfătuiți să primească un rapel în orice moment la două luni după vaccinarea inițială.

Datele federale despre injecțiile de rapel sugerează că majoritatea oamenilor care au primit Moderna sau Pfizer ajung să rămână cu marca lor inițială atunci când sunt stimulați.

Johnson & Johnson pare să aibă o ușoară preferință pentru propulsoarele Moderna. Există este de dovezi care sugerează că utilizatorii J & J ar putea beneficia de această „heterolog“ stimularea strategie – de exemplu, trecerea de platforme de vaccin – ceea ce inseamna ca ar adauga un vaccin mARN (Pfizer sau Moderna) , pe partea de sus a lor adenovirus vaccin (J & J).

diagramă cdc care arată ce procent de persoane care primesc fiecare shot boost cu aceeași fotografie.
Majoritatea oamenilor care au primit stimulente de ARNm au rămas cu marca lor originală, dar persoanele care au luat vaccinuri J&J par să preferă amplificatoarele Moderna. (Date de la 1 decembrie.) 
Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

Lovitura lui Moderna este o doză mai mare decât cea a lui Pfizer

Rapelul Moderna este o jumătate de doză din vaccinul original, cu 50 de micrograme de ARNm. (Rapelurile cu jumătate de doză sunt comune pentru multe vaccinuri și funcționează bine.)

Boosterul Pfizer are aceeași dimensiune ca și primele două injecții, cu 30 de micrograme de ARNm în el.

La fel ca vaccinul Moderna, Pfizer crește nivelul de anticorpi, ceea ce înseamnă că persoanele care sunt stimulate cu acesta beneficiază de o protecție sporită împotriva infecției pentru cel puțin câteva luni după aceea. (Cât timp durează protecția suplimentară și cât de bună este sunt două lucruri pe care oamenii de știință încă le descoperă .)

Vaccinul lui Moderna poate fi puțin mai puternic decât celelalte

Există câteva date clinice în curs de dezvoltare care sugerează că vaccinul lui Moderna are rezultate puțin mai bune la ținerea persoanelor în vârstă în afara spitalului.

Un studiu al Veterans Affairs publicat la 1 decembrie a constatat că din ianuarie până în mai (înainte de apariția variantei Delta) vaccinul Moderna a fost asociat cu un risc cu 21% mai mic de infecție confirmată și cu un risc cu 41% mai mic de spitalizare decât cel al lui Pfizer. Într-un studiu mai recent, finanțat de federal, combinat și combinat cu vaccinul COVID-19 pe mai mult de 450 de adulți, vaccinul Moderna a provocat cele mai robuste răspunsuri de anticorpi după stimulare, în timp ce cel al lui Pfizer a fost puțin mai scăzut, iar Johnson & Johnson a ocupat locul trei.

De aceea, unii experți spun că ar putea fi un rapel mai bun pentru adulții în vârstă, care sunt, în general, mai vulnerabili la rezultate severe și au nevoie de rapeluri mai frecvente și mai puternice de toate tipurile.

Cum diferă efectele secundare

Boosterele Moderna pot fi cele mai puternice, dar sunt și cele mai intense.

Deoarece vaccinul Moderna tinde să fie mai reactogen decât cel al lui Pfizer, persoanele care trec la Moderna pentru rapel pot observa că severitatea efectelor secundare este puțin mai mare decât la a doua injecție. Cea mai răspândită plângere pe care o au oamenii după fiecare injectare de rapel este o anumită durere la locul injectării. Durerile de cap, oboseala și durerile musculare sunt, de asemenea, frecvente.

Pentru cei care nu schimbă mărcile, obținerea unei injecții de rapel seamănă foarte mult cu o a doua injecție, fie că este de la Pfizer sau de la Moderna .

Singura problemă de care oamenii din studiul clinic al Modernei au avut tendința de a se plânge mai des după vaccinurile lor de rapel a fost umflarea sau sensibilitatea axilelor. Beneficiarii studiului Pfizer au raportat, de asemenea, un pic mai multă umflare (limfadenopatie) după stimularea lor.

Persoanele care au primit vaccinul lui Johnson & Johnson și au rămas cu aceeași marcă pentru amplificatoare au avut tendința de a raporta efecte secundare foarte asemănătoare, deși puțin mai ușoare, pentru a doua injecție  comparativ cu prima.

Dar toate aceste efecte adverse ale vaccinurilor de rapel sunt ușoare până la moderate și temporare, de obicei nu durează mai mult de o zi sau două după vaccinare.

Mulți experți spun că nu contează ce rapel primești

Cu timpul, în următoarele luni și ani, va deveni mai clar care strategie de vaccinare împotriva COVID-19 este cea mai bună . Între timp, experții în boli infecțioase spun să nu ne gândim prea mult la asta . Indiferent de vaccinul de rapel pe care îl aleg oamenii, aceștia sunt mai bine protejați împotriva virusului decât persoanele cu doar una (J&J) sau două (Pfizer sau Moderna).

„În acest moment, nu complicați lucrurile” , a spus recent pentru Insider Dr. Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase din țară . „Efectul boost-ului este foarte, foarte favorabil pentru a preveni infectarea oamenilor.”

Concluzia finală este: este în general de acord (în special cu varianta Omicron care circulă) că este rezonabil ca toți adulții să meargă înainte și să fie stimulați cu orice lovitură pe care o vor alege înainte de sezonul sărbătorilor.

Relateaza BusinessInsider.com

Advertisment
Advertisment