Actualitate

Cum poți scăpa de amenda pentru lipsa declarației pe propria răspundere

În urmă ordonanțelor militare intrate în vigoare, românii au nevoie de o declarație pe propria răspundere pentru a putea ieși din casă.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Din cauza răspândirii foarte rapide a coronavirusului, autoritățile au luat măsuri radicale. Astfel, România se află în stare de urgență. Totodată, cetățenii nu ai voie să își părăsească locuințele fără a avea motive bine justificate.

Pentru asta este necesară declarația pe propria răspundere. Multe persoane ignoră însă aceste reguli și își părăsesc domiciliul fără a avea acest act. Astfel, oamenii legii sunt nevoiți să îi sancționeze corespunzător.

Advertisment

Informații utile despre sancțiuni

Până în acest moment, zeci de mii de cetățeni au fost amendați din cauza lipsei declarației pe propria răspundere. Fie că nu au avut-o deloc sau că era completată greșit, oamenii au primit sancțiuni serioase.

Advertisment

Avocatul Poporului a adus informații importante referitoare la aceste amenzi. Așadar, persoana amendată poate achita doar jumătate din sumă, în cazul în care face acest lucru în maxim 15 zile de la dată înmânării sau comunicării procesului verbal.

În cazul în care procesul verbal este înmânat pe loc, termenul de 15 zile începe din acel moment. Pe de altă parte, dacă actul este trimis la domiciliu, termenul va începe din ziua primirii procesului verbal.

Avocatul Poporului adaugă că plângerea împotriva contravenției suspendă doar plata amenzii. Astfel, rămân valabile sancțiunile suplimentare, precum confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție.

Alte măsuri complementare sunt: interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate și suspendarea temporară a activității și desființarea unor lucrări.

În cazul în care cetățeanul pierde procesul și nu a plătit jumătate din amendă acordată de către polițist, va trebuie să achite întreagă valoare a sancțiunii.

Cum poți scăpa de amenda primită

În situația în care se anulează procesul verbal, instanța de judecată va decide acordarea unei despăgubiri. Aceasta va fi stabilită în funcție de valoarea de circulație a bunurilor din momentul în care au fost confiscate.

Totodată, despăgubirea va fi acordată din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare, conform celor spuse de Avocatul Poporului.

Plângerea împotriva procesului verbal trebuie depusă la judecătoria aflată în circumscripția în care a fost săvârșită fapta. Plângerea, precum și calea de atac împotriva deciziei pronunțate se taxează cu suma de 20 de lei.

Advertisment
Advertisment