Actualitate

Coronavirus: Umiditatea – cheia pentru a minimiza transmiterea virusului

Camerele uscate și spațiile interioare cu aer condiționat cresc rapid riscul de infecție cu Covid, concluzionează cercetătorii indieni și germani în meta-studiul lor.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Savanţii solicită urgent standarde optime de umiditate pentru interiorul clădirilor și transportul în comun. Umiditatea relativă „influențează puternic” transmiterea virusului printre oameni în spații închise, în special în încăperile uscate.

Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetare indo-germană care a evaluat 10 dintre studiile internaționale cele mai recente. “Rolul umidității pare a fi extrem de important pentru răspândirea aeriană a COVID-19 în spații închise”, potrivit raportului.

Advertisment

Rezultatul este bazat și pe descoperirile derivate din testele anterioare cu viruși similari, gripa H1N1 și MERS-CoV. Clădirile publice ar trebui să aibă cel puțin 40% umiditate în interior, până la maxim 60%, pentru a reduce riscurile de răspândire virală. Este concluzia analiștilor conduși de Sumit Kumar Mishra din Laboratorul Național de Fizică CSIR din India și Alfred Wiedensohler și Ajit Ahlawat de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferica din Germania (TROPOS).

Advertisment

Cum afectează umiditatea transmiterea virusului

Raportul lor spune că umiditatea afectează răspândirea virusului în trei moduri: prin dimensiunea picăturilor, modul în care aerosolii încărcați viral plutesc in aer timp de câteva „ore” și rămân virali pe suprafețele pe care se așează.

În locurile umede, picăturile virale – o soluție de săruri, apă, solutii organice și viruși atașați – devin mai grele. Prin urmare cad mai repede pe suprafețe, „oferind mai puține șanse ca alte persoane să respire picăturile virale”. Însă în aerul uscat, micro-picăturile micșorate prin evaporare, devin mai ușoare și rămân în suspensie. Fapt ce constituie un „traseu optim” pentru ca virușii să fie „inhalați de alți rezidenți sau să se stabilească în final pe suprafețe unde pot supraviețui multe zile”, avertizează raportul.

Condiţiile recomandate

Menținerea umidității relative a încăperii trebuie păstrată între 40% și 60%. “Deschiderea ferestrelor”, poate reduce, de asemenea, absorbția virușilor, deși trec prin zona nazală a feței. “Aerul uscat face ca membranele mucoase nazale sa fie uscate și mai permeabile pentru viruși”, a spus Ahlawat.

Advertisment
Advertisment