Actualitate

Cele mai populare mituri despre Covid-19

În timp ce pandemia de coronavirus evoluează, apar tot mai multe informații eronate. Buna informare poate face diferența în această perioadă de criză.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius nu împiedică apariția coronavirusului. Se poate contacta COVID-19 indiferent cât de însorită sau călduroasă este vremea. Țările cu temperaturi ridicate au raportat cazuri de infectare cu coronavirus.

Capacitatea de a-ți ține respirația timp de 10 secunde sau mai mult fără a tuși sau a simți disconfort nu înseamnă că nu ai contactat virusul sau orice altă boală pulmonară. Cel mai bun mod de a afla dacă ai COVID-19 este cu ajutorul unui test de laborator. Nu se poate confirma cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Advertisment

Alcoolul nu protejează împotriva COVID-19

Virusul COVID-19 poate fi transmis și în zone cu climă caldă și umedă. Din dovezile de până acum, virusul provenit din China poate fi transmis în toate zonele. Așadar, nu sunt excluse cele menționate anterior.

Advertisment

Noul coronavirus nu poate fi transmis prin mușcături de țânțar. Până în prezent nu au existat informații și probe care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari.

Uscătoarele pentru mâini nu sunt eficiente în uciderea noului coronavirus. Pentru a vă proteja de COVID-19, trebuie să curățați frecvent mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool sau să le spălați cu săpun și apă.

Nu există dovezi conform cărora clătirea regulată a nasului cu soluție salină protejează împotriva infecției cu noul coronavirus. Există unele dovezi limitate că poate ajuta oamenii să se recupereze mai rapid după contactarea unei simple răceli. Cu toate acestea, nu a fost demonstrat ca ar putea preveni infecțiile respiratorii.

Antibioticele reprezintă unul dintre cele mai populare mituri. Ele nu funcționează împotriva virusului

Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în organism. Pulverizarea unor astfel de substanțe poate dăuna sănătății. E bine de știut că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie să fie folosite conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul de tip Haemophilus influenza B (HIB), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un antidot în prezent.

Advertisment
Advertisment