Actualitate

Cea mai grea lovitură pentru români. Ce se scumpește de la 1 ianuarie 2021

În plină pandemie de coronavirus, când oamenii au rămas șomeri, autoritățile au decis. De la 1 ianuarie se scumpește energia electrică.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Vestea la care nici un român nu s-ar fi așteptat, în plină pandemie de coronavirus. De la 1 ianuarie se scumpește energia electrică. Va fi dezastru.

Cea mai grea lovitură pentru români. Ce se scumpește de la 1 ianuarie 2021

Cu puțin timp în urmă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a propus creșterea tarifelor la energie electrică. Dorința lor este acum lege. Autoritățile au hotărât. De la 1 ianuarie se scumpește energia electrică. În aceste condiții, se va adăuga pe nota de plată pentru un consum de 100 de KWh pe lună, suma de 2 lei. Dar asta nu  tot, pentru că acestei scumpiri i se adaugă o a doua, care provine din liberalizarea pieței energiei programată tot pentru data de 1 ianuarie.

Advertisment

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019, arată ANRE.

Advertisment

Cu cât se va scumpi benzina

Și tot începând cu 1 ianuarie 2021, românii vor avea parte și de benzină mai scumpă. Potrivit Ministerului finanțelor, carburanții auto vor mai scumpi cu 6 bani pe litru, din prima zi a anului, ca urmare a modificării accizelor. “Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1. Actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare.

Față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie. Dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”, se menționează în Codul Fiscal, spune economica.net.

O altă scumpire va fi la țigări

Și tot din prima zi a anului 2021 vom plăti mai mult și la țigări. Prima scumpire va fi cu 5,3%, urmând ca din aprilie să mai fie o a doua scumpire. Se cere ca acciza la țigări să fie aliniată cerințelor care sunt impuse de reglementările europene. Totul se întâmplă ca urmare a Directivei care impune ca acciza totală la țigări să fie 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul. În prezent, aceasta este în țara noastră de 58,7%. Asta înseamnă că din prețul unui pachet de țigări, statul primește 15 lei de la companii.

 

Advertisment
Advertisment