Actualitate

Ce ar fi mâncat, de fapt, Iisus și Apostolii la Cina cea de Taină? Răspunsul neașteptat al specialiștilor

Un studiu arheologic a dezvăluit ce ar fi mâncat Iisus și Apostolii la Cina cea de Taină.

 

O tocană de fasole, miel, măsline, ierburi amare, un sos de pește, pâine nedospită, curmale și vin aromatizat au fost probabil în meniul ultimei cine a Fiului Domnului, arată cercetările despre bucătăria palestiniană în timpul lui Iisus.

Ce ar fi mâncat, de fapt, Iisus și Apostolii la Cina cea de Taină? Răspunsul neașteptat al specialiștilor

Potrivit specialiștilor însă, Iisus și Apostolii nu au mâncat așezați la o masă dreptunghiulară, așa cum se arată în multe picturi, ci așezați pe perne de podea, așa cum făceau romanii la acea vreme.

Studiul efectuat de doi arheologi italieni s-a bazat pe versete biblice, scrieri evreiești, lucrări antice romane și date arheologice pentru a investiga obiceiurile alimentare din Ierusalim la începutul secolului I d.Hr.

„Biblia relatează ce s-a întâmplat în timpul cinei, dar nu detaliază ce au mâncat Iisus și cei 12 comeseni ai Săi”, a declarat Generoso Urciuoli, arheolog la centrul Petrie din Italia, citat de LiveScience\.

Urciuoli, specializat în istoria creștinismului timpuriu, și coautorul Marta Berogno, arheolog și egiptolog la muzeul din Torino Egipt, și-au publicat descoperirile în volumul „Gerusalemme: l’Ultima Cena” (Ierusalim: Cina cea de Taină) .

“Punctul de plecare este presupunerea că Iisus era evreu. El și discipolii săi au respectat tradițiile transmise de Tora și interdicțiile sale legate de mâncare”, a spus Urciuoli.