Actualitate

Cât va rezista Covid-19 pe timp de vară

Oamenii de știință din Hong Kong au studiat condițiile în care coronavirusul rezistă. Acesta e puternic afectat de schimbarea temperaturii.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus face victime în întreaga lume. Zilnic apar tot mai multe cazuri de infectare, iar numeroase persoane își pierd viața. Printre cele mai afectate țări se numără Italia, Germania, Spania și Statele Unite.

Oamenii sunt panicați și speră că odata cu venirea anotimpului cald, Covid-19 va dispărea. Există numeroase discuții pe baza rezistenței virusului la temperaturi ridicate.

Advertisment

Pericolul coronavirusului pe timp de vară

Oamenii de știință de la Universitatea din Hong Kong au cercetat modificările pe care Covid-19 le va suferi odată cu venirea căldurii. Astfel, aceștia au studiat comportamentul coronavirusului la diferite temperaturi.

Advertisment

Chinezii au descoperit că noul Covid-19 evoluează și se răspândește la nivel maxim la temperatura de 4 grade Celsius. În această situație, el are cea mai mare rezistență, prezentând cel mai ridicat grad de periculozitate.

Pe de altă parte, la temperatura de 22 de grade, puterea coronavirusul e puternic afectată, acesta rezistând doar o săptămâna. Mai mult, la 37 de grade Celsius, virusul rămâne activ doar două zile.

Pentru a deveni inactiv în maxim cinci minute, e nevoie de o temperatura de până la 70 de grade Celsius.

Informațiile reprezintă vești bune pentru țară noastră. În ultimii ani, pe timp de vară, în România temperaturile au fost cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius. Astfel, acest lucru ar putea contribui decisiv la depășirea perioadei de pandemie.

Materialele pe care coronavirusul rezistă

Cercetătorii chinezi au aflat și cât trăiește Covid-19 în funcție de suprafețele pe care se află. Astfel, pe hârtie rezistă mai puțin de trei zile. Pe lemn, coronavirusul nu trăiește mai mult de două zile.

Pe sticlă, virusul rezistă maxim patru zile, iar pe plastic și pe oțel maxim o săptămâna. Totodată, pe exteriorul măștilor de protecție, virusul trăiește mai mult de o săptămâna. Studiile sunt realizate la temperatura camerei și la o umiditate mai mare de 65%.

Principalul mod de transmitere a coronavirusului rămâne contactul biologic infectat. Astfel, cele mai mai pericole le reprezintă strănutul sau tusea unei persoane infectate. Covid-19 poate fi contactat prin atingerea unei suprafețe contaminate, dar acesta nu e principalul mod de răspândire.

Advertisment
Advertisment