Actualitate

Când se schimba anvelopele de vara

Advertisment
Advertisement

Dacă majoritatea conducătorilor auto îşi pun întrebarea când să schimbe setul de anvelope de vară cu cel de iarnă, ce spune legislaţia în acest sens, sunt şi conducători auto care sunt interesaţi mai mult de schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară. În România, condiţiile meteo s-au schimbat foarte mult în ultimul timp şi există numeroşi participanţi la trafic care nu ştiu cum să îşi întreţină în mod corespunzător maşina. Legea în vigoare în acest sens nu face munca mai uşoară celor care sunt în dilema în ceea ce priveşte prezentarea într-un service auto sau într-o vulcanizare pentru o schimbare completă de anvelope.

Există o dată oficială stabilită pentru a schimba anvelopele de iarnă cu anvelope de vară?

Răspunsul este negativ. Atunci când se apropie primăvara şi vremea de afară trece prin schimbări demne de luat în calcul, şoferii trebuie să ia în calcul montarea de anvelope de vară. Cu toate că nu există o dată oficială în acest sens, stabilită din punct de vedere administrativ, legea fiind putn ambiguă, există o prevedere foarte clară în ceea ce priveşte folosirea anvelopelor de vară în perioada iernii sau atunci când afară temperaturile scad sub 7 grade C.

Advertisment

De aceea, imediat după ce temperaturile cresc, proprietarii de maşini pot să îşi schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară. Există zone în România, cum ar fi Transfagarasan sau Transalpina, unde persista zăpadă şi primăvara şi începe să ningă toamna devreme. Atunci, şoferii sunt sancţionaţi cu o amendă de câteva mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei în acest sens.

Advertisment

Ce spun specialiştii despre anvelopele de vară?

Deşi este greu de crezut, încă sunt şoferi începători care au dificultăţi în a recunoaşte anvelopele de iarnă de cele de vară. Aceştia trebuie să fie foarte atenţi la semnul fulg de zăpadă care se găseşte numai pe anvelopele de iarnă, dar şi pe cele all season.

Specialiştii spun că anvelopele de vară sunt special dedicate acestui anotimp cald cu temperaturi foarte ridicate, fiind mai moi şi mai maleabile, fără a se uza repede atunci când temperaturile din asfalt ating chiar şi 60 de grade C.

De asemenea, specialiştii recomandă ca, pentru o bună stabilitate şi un control foarte eficient al maşinii, să instaleze un anumit tip de anvelope pentru toate cele patru roţi, nu doar pentru cele din fata sau din spate. Anvelopele de vară sunt realizate din materiale mai tari, care nu se vor uza la temperaturi ridicate, preîntâmpinând totodată fenomenul de acvaplanare.

De asemenea, specialiştii îndeamnă conducătorii auto să nu circule numai cu anvelope de iarnă tot anul sau cu anvelope all season, deoarece se vor toci foarte repede şi va fi nevoie de înlocuirea lor mult mai frecvenţă şi de o vizită la un service.

Advertisment
Advertisment