Actualitate

Când se cinstesc Moșii de iarnă anul acesta. Ce tradiții și obiceiuri se respectă

În acest an, Moșii de iarnă se vor cinsti pe data de 6 martie. Ce tradiții trebuie să respectați în această zi de mare sărbătoare.

Pe 6 martie se face pomenirea morților. Ce tradiții și obiceiuri se țin de Moșii de iarnă.

Când se cinstesc Moșii de iarnă anul acesta. Ce tradiții și obiceiuri se respectă

Biserica Ortodoxă prăznuiește anul acesta Moșii de iarnă pe data de 6 martie. Această sărbătoare marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Patimilor. Potrivit tradiției, credincioșii trebuie să ducă la biserică colivă, turtă sau colac, dar și o sticlă de vin și pomelnicul celor trecuți la Domnul. De asemenea, enoriașii trebuie să aducă în sfântul locaș și lumânări și, după posibilități, plăcinte, piftie, carne, sarmale, mere și brânzeturi. Tot de Moșii de iarnă se aprind lumânări la mormintele celor decedați, în credința că aceștia se vor încălzi.

Ce nu se mănâncă în această zi se aruncă

Tot tradiția spune că nimeni nu are voie să păstreze nimic din ceea ce nu se mănâncă în această zi, ci să arunce. Asta pentru că a doua zi este Duminica Lăsatului de carne. Dacă nu, se crede că iarna se va răzbuna peste cei care nu respectă tradiția. Și femeile care nu țin cont de datini vor avea de suferit. Acestea vor fi pedepsite să tremure ca piftia.

Aveți grijă să nu scrieți în pomelnic pe cei decedați de mai puțin de un an. Aceștia vor fi scris pe un pomelnic separat. După slujba de la biserică, credincioșii trebuie să se ducă la cimitir, unde să aprindă minim două lumânări pentru sufletul morților. În unele părți ale țării, pe lângă colivă se mai pune și un ban care se va dărui celor mai săraci. Se crede că cine dăruiește acel ban, va avea spor tot anul. Odată cu Lăsatul secului de carne, nu se mai fac nici un fel de cununii. Acestea se vor relua după Duminica Tomii, adică a doua duminică după Paște.