Actualitate

Anunț referitor la introducerea ordonanței militare numărul 4

A fost susținută o declarație de presă pentru a fi prezentate noile modificări aduse prin ordonanța militară numărul 4.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă. Acestia au explicat prevederile din ordonanța militară numarul 4.

Marcel Vela a declarat că pentru a depăși această situație de criză este nevoie de măsuri dure. Mai mult, acestea sunt probabil cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani.

Advertisment

Noi decizii referitoare la personele de peste 65 de ani

Primul punct adus la cunoștință de către Ministrul Afacerilor Interne a fost cel al circulației persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Astfel, acestea vor putea să-și părăsească locuințele și în intervalul orar 20-21. Motivul este asigurarea nevoilor animalelor de companie sau domestice. În acest caz, nu vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere.

Advertisment

Totodată, autoritățile din administrația publică locală vor avea obligația să asigure dezinfectarea tuturor intrărilor de bloc, tuturor scărilor și altor spații comune. Această măsură se va lua de la data de 31 martie.

De asemenea, în cazul în care persoanele izolate la domiciliu vor încălca regulile izolării, vor intra automat în carantină. Oamenii vor fi nevoiti sa suporte cheltuielile aferente.

O altă măsură se referă la șoferii care intră în țară cu autovehicule de peste 2,4 tone. Pentru aceștia există 3 opțiuni pentru a se proteja: angajatorul le asigura un loc de izolare între curse, declara că se izolează la domiciliu sau autoritățile asigura spații de carantină la cerere pentru protecția familiilor șoferilor.

O prevedere se referă la prețurile de la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie electrică și termică. Acestea nu pot fi majorate peste nivelul actual. Astfel, prețurile pot doar să scadă.

Totodată, ordonanța militară numărul 4 clarifica interdicția privind circulația persoanelor în grup mai mare de 3. Aceasta se aplică doar circulației pietonale.

Amenzi mai mari pentru nerespectarea ordonanțelor militare

Până acum, amenzile se încadrau în intervalul 100-5 000 de lei. Odată cu intrarea în vigoarea a ordonanței militare numărul 4, amenzile vor fi cuprinse între 2 000 de lei și 20 000 de lei.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile ajunge la 10 000 de lei, față de 1 000 de lei, cât este în prezent. Maximul rămâne la 70 000 de lei.

De asemenea, ca sancțiuni complementare, se pot aplica: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări și refacerea unor amenajări.

Advertisment
Advertisment