Actualitate

200 de români infectați cu Covid-19 la un abator din Germania

MAE anunță că cel puțin 200 de români care muncesc într-un abator din Germania au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Advertisment
Advertisement

Ministrul Afacerilor Externe a făcut un anunț îngrijorător. În cadrul unui abator din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim, au fost depistate numeroase cazuri de români infectați cu Covid-19.

Cel puțin 200 de români infectați

Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat și au efectuat acțiuni pentru verificarea situației muncitorilor români. Demersurile au fost întreprinse în regim de urgență, cu ajutorul autorităților germane.

Advertisment

Au fost sesizate Ministerul Agriculturii și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. La nivel local, Consulatul general al României la Stuttgart a luat legătura cu Premierul Iandului și primarul localității în care se află abatorul.

Advertisment

Autoritățile din Germania au anunțat că din cei 700 de angajați, aproximativ 500 sunt muncitori români. Ei nu sunt lucrători sezonieri, ci salariați ai unor companii subcontractate de către abator.

Conform informațiilor Ministerului Afacerilor Externe, nu mai puțin de 300 de angajați au fost testați pozitiv cu coronavirus. Dintre aceștia, aproximativ 200 sunt români. Cei mai mulți dintre ei sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare.

Numai 5 oameni au avut nevoie de tratament spitalizat, 2 dintre ei fiind deja externați. Într-un singur caz a fost necesară ventilarea mecanică.

Nu au fost primite cereri de asistență din partea cetățenilor români afectați

MAE a subliniat faptul că a misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din afara țării tratează prioritar toate cererile de ajutor din partea cetățenilor români. Acestea efectuează demersuri pentru rezolvarea fiecărei situații, în măsura în care este posibil, ținând cont de limitările cauzate de coronavirus.

Totodată, MAE sfătuiește cetățenii români aflați peste hotare și care se află în situații grele, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din apropiere. Acest lucru e valabil și pentru cazurile în care drepturile lor le sunt încălcate.

Pana acum, 1 963 de români aflați în străinătate au fost infectați cu coronavirus. Dintre aceștia, au decedat 87 de oameni. Opt cetățeni romani aflați peste hotare s-au vindecat de Covid-19.

Advertisment
Advertisment