Stil de viață

Ce este ambrozia şi cum ne putem proteja de alergiile provocate de aceasta

Ambrozia este una dintre cele mai periculoase buruieni și asta pentru că provoacă alergii severe, ce îți poate pune viața în pericol. De fapt, găsești ambrozie cam peste tot și este foarte greu de combătut.

Această planta creează mari probleme în țara noastră, mai ales în zona de vest a României. Astfel că, pentru eliminarea acestei plante, se impune utilizarea unei scheme de erbicidare. Ambrozia se mai numește popular ”iarba pârloagelor”. Aceasta include erbicide preemergente, cât și postemergente. Iată cum scăpăm de această planta, potrivit expertului BASF, Bogdan Gheorghescu.

Totul despre ambrozie și cum o eliminăm

În urmă cu trei ani, legea Ambroziei a fost votată de Senat. Legea prevede amenzi mari pentru toți cei care nu iau toate măsurile necesare pentru combaterea buruienii.

În urmă cu zece ani, ambrozia nu era atât de periculoasă. Mai mult, existau puține detalii despre infestarea cu această plantă. Ea apărea pe terenurile nelucrate. Ambrozia face probleme mai mult în zona de vest a României.

Ambrozia poate produce pagube de până la 80% din producție

Este o planta periculoasă, însă, puțini sunt cei care cunosc aceste lucruri despre ea. Buruiana răsare începând cu 15 aprilie, iar pământul trebuie să aibă o temperatură de 10-12°C. Cu toate astea, planta preferă o temperature de 15-20 de grade, a solului.

Nu s-a descoperit un parazit al ambroziei

În ceea ce privește combaterea ambroziei, lucrurile nu sunt foarte simple. Ar fi fost perfect, dacă aceasta ar fi putut fi combătută biologic. Însă, nu s-a descoperit descoperit vreun parazit al ambroziei. Pentru moment se apelează la combaterea chimică , metoda clasică. Mai există și combaterea mecanică, despre care vorbesc experții.

„Combaterea mecanică la ambrozie se realizează din păcate o singură dată pe sezon (la aplicarea îngrășămintelor în vegetatie), deoarece, din punct de vedere financiar și al controlului ambroziei nu rentează mai multe treceri.

Și, personal, nici nu cunosc câte ferme au o asemenea infrastructură încât să își permită ca un utilaj, tractor și prășitoare, să fie ținute doar pentru floarea soarelui și porumb pentru a efectua treceri la fiecare apariție a ambroziei.

Mai mult, la soia nici nu poți combate mecanic ambrozia sau daca se poate implica echipamente speciale, implicit costuri mai mari și timp prețios alocat efectuării lucrărilor mecanice”, a declarat Bogdan Gheorghescu.