Economic

Tăriceanu spune că Guvernul va tăia bugetul pentru pensii

Liderul ALDE a spus că Executivul s-ar pregăti să taie bugetul destinat pensiilor.

Advertisment
Advertisement

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Guvernul va tăia bugetul pentru pensii. Mai exact, acesta afirmă că o creștere cu numai 14% a acestor venituri, de la 1 septembrie, ar însemna o tăiere a bugetului destinat pensiilor, în cadrul rectificării bugetare. Acesta a argumentat prin faptul că, în decembrie, PNL spunea că sunt prevăzute fonduri pentru majorarea cu 40%.

Președintele ALDE anunță că Guvernul va tăia bugetul pentru pensii

„Mă tot gândesc cum să-i convingem pe Iohannis și Orban că mărirea pensiilor cu 40%, cât prevede legea, nu este negociabilă. Le tot explic că 14%, cât vor ei să dea, nu acoperă nici măririle de prețuri. De asemenea, o mărire integrală va salva zeci sau poate sute de mii de locuri de muncă. Cei doi nu par să înțeleagă sau să fie mișcați de argumentele mele.

Advertisment

Astăzi le spun așa: dacă voi veți da doar o mărire de 14% (în loc de 40%) asta înseamnă că respectați legea doar în procent de 35%. Pedeapsa pentru voi este că meritați ca și pensionarii să respecte tot 35% din ordinele pe care voi le dați. Dacă de vorba bună nu înțelegi, poate înțelegeți de frică!

Advertisment

Asta înseamnă că în rectificarea anunțată de Guvernul Orban avem de a face cu o noutate. E vorba de tăierea bugetului de pensii! De ce? Pentru că în bugetul asigurărilor sociale de stat sunt prevăzute sumele necesare măririi pensiilor cu 40% dacă ne luăm după ce spunea Orban pe 16 decembrie 2019 („am prevăzut sumele necesare pentru creşterea de la 1 septembrie a pensiilor, aşa cum dispune legea”), dar și cum confirma și Cîțu în aprilie („majorarea pensiilor cu 40% rămâne prevăzută în buget”).

Orice rectificare negativă pe care o va face Guvernul Iohannis – Orban înseamnă că, de fapt, ei fură banii pensionarilor. Îi îndreaptă spre contracte dubioase date cu dedicație firmelor de partid”, a spus Calin Popescu Tăriceanu.

Advertisment
Advertisment