Economic

Platforma IMM Invest a fost relansată

După ce a întâmpinat mai multe probleme, site-ul IMM Invest a fost relansat și a înregistrat cifre impresionante în primele 10 minute de funcționare.

Advertisment
Advertisement

Această inițiativă reprezintă cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor. El va fi folosit pentru ajutarea afacerilor mici și mijlocii din România. Bugetul pe care îl asigură programul este de 15 miliarde de lei, cu posibilitatea măririi acestuia.

Platforma a fost relansată

Începând de marți dimineață, site-ul a putut fi accesat, iar în primele 10 minute au aplicat deja 60 de companii. Înscrierile online vor avea loc în sesiune continuă, până la finalul anului și până la epuizarea sumei alocate.

Advertisment

În sesiunea anterioară de înscrieri, nicio firmă nu a fost înregistrată, anunță Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Procedura va fi reluată de la 0. De asemenea, toți antreprenorii pornesc cu șanse egale, informează aceeași sursă.

Advertisment

În cadrul platformei, se verifică eligibilitatea aplicantului. După această primă analiză, documentele sunt expediate către banca selectată de IMM. Acolo se va face o analiză a solvabilității și va aproba cererea pentru credit.

La pasul ulterior, în cazul în care finanțarea este aprobată, documentele se retrimit la FNGCIMM. Acolo se efectuează garantarea creditului și aprobarea ajutorului de stat. În cadrul programului s-au înregistrat 22 de bănci finanțatoare. Acestea vor acorda credite pentru investiții care ajung până la 10 000 000 de lei, garantate de stat până la cel mult 80%.

Durata finanțării este de maxim 72 de luni. Rată dobânzii-Robor la 3 luni +2%/an este în totalitate subvenționată de stat. Pentru IMM-urile care doresc credite pentru capital de lucru, finanțările pot să atingă suma de 5 000 000 de lei. Acestea vor fi garantate până la 80% și se aplică în cazul întreprinderilor mijlocii.

În cazul celor mici și micro, suma poate atinge 1 000 000 de lei, cu garantare de cel mult 90%. Durata finanțării pentru capital de lucru va fi de cel mult 36 de luni. Este posibilă o prelungire cu alte 36 de luni, rata dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5%/an.

STS a preluat site-ul IMM Invest

Platforma a picat în prima zi în care fusese lansată. După ce Ministrul Finanțelor a dat vina pe un atac cibernetic, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale au preluat gestionarea platformei.

Astfel, platforma a fost securizată, iar specialiștii o monitorizează acum atent pentru a preveni eventualele atacuri cibernetice. Arhitectura informatică a site-ului a fost reproiectată, optimizată și securizată.

În plus, specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale efectuează permanent acțiuni de prevenire a incidentelor de securitate.

Advertisment
Advertisment