Economic

Orban a explicat amânarea creșterii salariilor profesorilor

Prim-ministrul a vorbit vineri despre decizia de amânarea cu un an a majorării salariale în cazul profesorilor.

Advertisment
Advertisement

Ludovic Orban a explicat amânarea creșterii salariilor profesorilor cu un an. El spune că a fost necesară această măsură pentru că banii prevăzuți inițial în buget trebuie să ajungă acum în altă parte.

Explicația pentru amânarea creșterii salariilor profesorilor

„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza legată de creșterea economică. Este o scădere de 3,8%. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă.

Advertisment

Banii au fost prevăzuți în buget dar între timp avem o altă categorie de cheltuieli care sunt absolut necesare. Față de bugetul inițial în Sănătate a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei. Asta pentru a face față provocărilor generate de epidemie”, a spus Ludovic Orban.

Advertisment

Majorarea salariilor profesorilor ar fi trebuit să aibă loc în ziua de 1 septembrie a acestui an. Ea nu e totuși prevăzută în proiectul de rectificare bugetară prezentat de Ministerul Finanțelor.

Această majorare a fost scoasă din buget de la titlul Cheltuieli de personal prin scădere sumei alocate cu aproximativ 523 de milioane de lei. Mai mult decât atât, Tăriceanu a declarat zilele trecut că Guvernul va tăia bugetul pentru pensii.

Mai exact, acesta afirmă că o creștere cu numai 14% a acestor venituri, de la 1 septembrie, ar însemna o tăiere a bugetului destinat pensiilor, în cadrul rectificării bugetare. El a argumentat prin faptul că, în decembrie, PNL spunea că sunt prevăzute fonduri pentru majorarea cu 40%.

Advertisment
Advertisment