Economic

Deficitul bugetar ar urma sa ajungă la 8,6%, anul acesta

Ministrul Finanțelor a susținut joi o conferință de presă, în cadrul căreia a vorbit, printre altele, despre deficitul bugetar.

Advertisment
Advertisement

Deficitul bugetar ar urma sa ajungă la 8,6% în acest an, spune Florin Cîțu. Ministrul a declarat că e nevoie sa observam situația din Europa, pentru a ne da seama de magnitudinea cifrelor.

Deficitul bugetar ar urma sa ajungă la 8,6%

Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial de 3,6% din PIB.

Advertisment

Am mai vorbit despre această influență asupra deficitului bugetar, de unde vine această creștere. Avem o scădere, bineînțeles, a veniturilor în buget față de estimat de aproape 31 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă trei puncte procentuale.

Advertisment

Deci din cele cinci puncte procentuale care se adaugă la deficit față de estimarea inițială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză şi bineînțeles este normal ca veniturile la buget să scadă.

În același timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză, sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele cinci puncte procentuale suplimentare la buget în acest an sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB şi eu cred că am fi putut să facem mai bine.

În Europa, deficitele mari sunt cauzate de scăderea veniturilor

La această rectificare, Comisia Națională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția pe care o estimează Comisia Europeană pentru acest an este de 3,8%, față de o contracție de 1,8%.

Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Aceasta înseamnă bineînțeles că şi PIB-ul nominal inițial estimat a fost redus şi acesta înseamnă bineînțeles că există un impact asupra veniturilor. Deci, de aici pornim cu rectificarea bugetară, de la acest context de înrăutățire a estimării pentru dinamica economiei României în 2020″ a declarat ministrul.

Advertisment
Advertisment