Economic

Adevărul surprinzător despre monedele digitale

Băncile centrale din întreaga lume intenționează să lanseze monedele digitale. Alimentate de concurența firmelor private, precum și de legăturile geopolitice din ce în ce mai taxate, autoritățile cred că în curând banii ar putea să nu mai dicteze.

Advertisment
Advertisement

Istoria legată de monedele digitale este una scurtă, dar confuză. În 2009, când Bitcoin a apărut pe scenă, discuția a fost despre o utopie descentralizată. Un sistem care a promis anonimatul și abolirea intermediarilor.

Cu puțin peste un deceniu în urmă, bastioane ale puterii centralizate la fel de diverse precum Banca Populară Chineză și cea mai mare platformă de socializare din lume se grăbesc să îmbrățișeze banii digitali.

Advertisment

Motivele sunt multiple. Creșterea rapidă a Bitcoin a sugerat că există un apetit pentru o modalitate mai rapidă și mai ușoară de a pune banii in circulatie. Dar volatilitatea sa remarcabilă și-a subminat acreditările ca monedă solidă.

Advertisment

Facebook, dornic să valorifice comportamentul schimbător, a căutat să ofere o soluție. Propunerea sa de monedă Libra, așa-numita monedă stabilă, este legată de monedele naționale. Şi de activele ultra-sigure, precum obligațiunile guvernamentale cu randament redus. La fel ca și Bitcoin, acesta este construit pe tehnologia blockchain, permițând transferul banilor în întreaga lume, fără implicarea intermediarilor. „La fel de ușor și ieftin ca trimiterea unui mesaj” este modul în care companiei îi place să-l ofere.

Securitatea datelor în joc

În mod surprinzător, perspectiva Facebook de a câștiga un punct de vedere în sistemul financiar global a declanșat semnale de alarmă. Pentru o companie cu un model de afaceri bazat pe valorificarea datelor personale, preocupările legate de confidențialitate sunt întemeiate. Există, de asemenea, temeri că adoptarea pe scară largă a Libra ar putea lăsa în urmă alte monede.

„În Europa, inițiativa Libra a acționat ca un catalizator”, a declarat europarlamentarul Eva Kaili în timpul unui apel Zoom, luna trecută. Îngrijorată de cetățenii care vor să renunțe la numerar, susținut de băncile centrale, în favoarea monedelor digitale administrate privat, Banca Centrală Europeană a creat un grup de lucru. Scopul nu este de a promova un euro digital în sine. Ci de a fi gata să-l emită dacă cetățenii o solicită.

Într-un discurs în cadrul unui eveniment virtual din mai, Yves Mersch, un membru al comitetului executiv al băncii, a declarat: „Dezbaterea BCE despre CBDC [Monedele digitale ale Băncii Centrale] este, prin urmare, în principal analitică. Dacă și când va deveni mai mult o dezbatere politică depind în mare măsură de preferințele gospodăriilor”.

Advertisment
Advertisment