Economic

A treia economie mondială a consemnat cea mai drastică scădere din istorie

În contextul pandemiei de coronavirus, economiile țărilor din toată lumea au mult de suferit.

Advertisment
Advertisement

Economia Japoniei a raportat cea mai drastică scădere din istorie, din cauza pandemiei de Covid-19, anunță BBC. Țara asiatică are a treia economie a lumii.

Cea mai drastică scădere din istorie

Economia Japoniei a suferit o contracție de 7,8% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu perioada ianuarie-martie. De asemenea, diferența de la an la an este de 27,8%. Țara asiatică se confrunta deja cu o creștere economică redusă în perioada de dinaintea pandemiei.

Advertisment

Cifrele publicate luni arată impactul puternic pe care criză l-a cauzat economiilor din toată lumea. Japonia a intrat în recesiune la începutul lui 2020, după ce a avut două trimestre consecutive de scădere economică.

Advertisment

Datele pentru perioada aprilie-mai indică cea mai mare scădere din 1980, an din care au devenit disponibile informații pentru comparație. Una dintre principalele cauza ai scăderii a fost reducerea considerabilă a consumului intern. Acesta reprezintă mai mult de jumătate din economia țării.

Perioada aprilie-iunie a fost al treilea trimestru la rând de scădere economică pentru Japonia, lucru care nu a mai avut loc din anul 1955. În urma contracției record, cei mai mulți specialiști financiari preconizează că economia țării o să reintre pe creștere în lunile următoare.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat o strategie de salvare a economiei. Acesta ajunge la 1.000 de miliarde de dolari.

Economia mondială traversează probabil cea mai dificilă perioadă din ultimul secol. Motivul constă într-o criză medicală prelungită care s-a transformat într-una economică. Chiar și așa, Florin Cîțu, ministrul de Finanțe al României e de părere că țara noastră va evita recesiunea.

Advertisment
Advertisment