Pierderea mirosului la pacienţii coronavirus „diferită de răceală și gripă”
Simţul olfactiv al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus este afectat în mod diferit faţă de răceala sau gripa uzuală
Pierderea mirosului la pacienţii coronavirus pozitivi este diferită de senzaţia avută de un pacient cu răceală sau gripă sezonieră, spun cercetătorii europeni care au studiat experiențele pacienților.
Când pacienții cu Covid-19 au pierderi de miros, aceasta tinde să fie bruscă și severă. Și, de obicei, nu au un nas blocat, înfundat sau curgător – majoritatea persoanelor cu coronavirus încă pot respira liber.
Un alt lucru care îi diferențiază este pierderea gustului „adevărat”.
Simţul gustativ nu este afectat în acelaşi mod, dar dacă simțul mirosului lor este „defazat”, spun cercetătorii din revista Rhinology este indusă şi o senzaţie diferită la gust. Pacienții cu coronavirus cu pierdere de gust nu pot diferenţia clar gusturile radical diferite precum amar sau dulce.
Experții bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că virusul afectează celulele nervoase direct implicate cu mirosul și senzația gustului. Profesorul Andrew Lane este expert în probleme de nas și sinus la Universitatea Johns Hopkins din SUA. El și echipa sa au studiat probe de țesut din spatele nasului pentru a înțelege cum coronavirusul poate provoca pierderea mirosului și au publicat concluziile în „Jurnalul respirator european”.
Concluziile studiului
În cadrul experimentului au identificat niveluri extrem de ridicate ale unei enzime responsabile de miros care erau prezente numai în zona nasului. Această enzimă, numită ACE-2 (enzima II de conversie a angiotensinei), se crede că este unul din principalele „puncte de intrare” care permite coronavirusului să intre în celulele corpului și să provoace o infecție.
Nasul este unul dintre locurile în care Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, intră în organism, acesta fiind şi motivul studiului amintit. Profesorul Lane a spus: „Acum facem mai multe experimente în laborator pentru a vedea dacă virusul folosește într-adevăr aceste celule pentru a accesa și a infecta organismul. Căutăm să folosim noile informaţii pe măsură ce acestea apar pentru a lupta cu boala”.